Urinvejssten: en hyppig tilstand hos kastrererede hankatte

Forfatter: Dyrlæge Johs. Gjelstrup

Som dyreejer bør man være opmærksom på, om ens kat eller hund jævnligt kommer af urinen. Gør den ikke det, kan det betyde, at den lider af urinvejssten.

Der kan være forskellige forhold, der gør, at både hunde og katte kan danne sten i urinvejssystemet. Specielt hankatte, men også hanhunde kan få meget store problemer, hvis urinvejene stopper til. Hos hankatte er urinrøret meget smalt, så selv små krystaller kan få problemer med at passere, hvis de klumper sammen. Dyret kan derfor få problemer med vandladning, og tilstanden kan være særdeles smertefuld.

 

Urinsvejssten er behandlingskrævende
Behandling af urinvejssten kræver en erfaren dyrlæge, da mange faktorer kan spille ind. Forholdet imellem calcium, fosfor og magnesium i foderet er meget vigtigt. Magnesiumindholdet i kattefoderet er særlig vigtigt og må ikke overstige 0,09 %. Urinens pH er ligeledes betydningsfuld, idet visse sten dannes, hvis urinen er for alkalisk, altså har en for højt pH. Ved infektion vil urinen også ofte være alkalisk. Akutte tilfælde af urinvejssten kræver en stor veterinær indsats med operativ fjernelse af sten i blære eller i urinlederne. I visse tilfælde kan det rette specialfoder dog med tiden opløse urinvejssten, selv store blæresten hos hunde.  Derudover kan det være en hjælp at prøve at ændre urinens pH ved at give katten eller hunden ekstra mængder af methionin eller askorbinsyre.

 

Ændring i urinens pH
Diafarm UrolSyn pasta til hunde og katte er et supplement til behandling for urinvejssten. Pastaen indeholder methionin, der kan hjælpe med til at ændre urinens pH og dermed reducere risikoen for dannelse af nye urinvejssten. Diafarm UrolSyn pasta til hunde og katte er en velsmagende pasta, som dyret kan æde direkte fra tuben, eller man kan trykke en stribe pasta ud over foderet. Diafarm UrolSyn er ikke et lægemiddel, og man bør altid konsultere en dyrlæge inden brug.

Se produkt