Mundhygiejne hos kæledyr

Forfatter: Dyrlæge Johs. Gjelstrup

Bør man børste tænder på sin hund, når nu den ikke selv gør det i naturen? Ja, det bør man faktisk. Hunde får let tandsten, som efterfølgende kan give problemer med mundhygiejnen. Tandsten ses som brunlige belægninger på hjørnetænderne og kindtænderne. Opdages tandstensbelægningerne tidligt, kan de fjernes ved at børste hundens tænder. Bliver tandstenene ikke fjernet, kan de udvikle sig til meget kraftige belægninger, hvorved tandhalsene blottes. Så kan der opstå infektion i tandkødet og tandroden, og hunden lugter ud af munden. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at bedøve hunden. Det er et stort arbejde omhyggeligt at rense og polere tænderne for tandsten. Tænder, der er løse på grund af infektion i roden, vil normalt blive trukket ud.

Væn hvalpen til tandbørsten
Som hundeejer er det derfor klogt at vænne hunden til regelmæssigt at få børstet tænder allerede som hvalp enten med Diafarm Hundetandpasta med enzymer eller Diafarm Hundetandpasta herbal fresh. Med en almindelig blød tandbørste børstes hundens tænder med små cirkelbevægelser uden at trykke for hårdt, og munden skylles efterfølgende med rent vand.

Spray styrker mundhygiejnen
Det kan også anbefales at bruge en mundspray mod dårlig ånde. Diafarm OraFital hjælper med at beskytte mod tandsten, forbedrer mundhygiejnen og giver en frisk ånde. Diafarm OraFital kan også bruges til katte som hjælp til at undgå dårlig ånde. Den sprayes direkte på tænder og/eller gummer og skylles af igen efter et par minutters virketid.